17 Aralık 2008 Çarşamba

Bir Japon Tatlısı: Wagashi




Wagashi, çay seremonisinin bir parçası olan, geleneksel bir Japon tatlısı. Bitkisel malzemeler kullanılarak hazırlanan bu tatlılar, temel olarak “mochi” isimli bir tür pirinç hamuru, “azuki” isimli bir tür fasulyeden elde edilen hamur ve meyvelerden oluşur.
Bizdeki lokumlar gibi çoğu tek lokmalık hazırlanan bu küçük tatlılar, aynı zamanda Japonlar’ın doğa anlayışının da bir yansıması. İçinde bulunulan mevsime göre biçimleri ve içerikleri değişiyor ve tüm bunlar farklı isimlerle anılıyor. Dolayısıyla hem malzemelerini hiç bilmediğimizden, hem de pek çok çeşidi olduğundan karışık bir konu. Belli başlı çeşitleri şöyle:

- Seiōbos: şeftali formlu wagashi.



- Anmitsu: meyveli jöle küpleri olarak yapılır.




- Amanattō: “azuki” isimli fasulyelerden elde edilen bir hamurla yapılıyor.



- Botamochi: tatlı pirinç hamurundan elde edilen bir topun azuki hamuruyla kaplanmasıyla elde ediliyor.





- Daifuku: kırmızı fasulye hamarayla doldurulmuş, tatlı pirinç hamurundan elde ediliyor.



- Dango: genellikle bir çbuğa takılı üç tane top şeklinde servis edilen, yumuşak pirinç hamuru.



- Hanabiramochi: Japonya’da yetişen ve dulavratotuna benzeyen bir meyveden elde edilen bir çubuk ve kırmızı fasulye hamurunun etrafına, kırmızı ve beyaz pirinç hamuru sarılmasıyla elde edilir.



- Ikinari dango: merkezinde kırmızı fasulye hamuru ve etrafında tatlı patates hamuru bulunur.



- Imagawayaki: Disk biçiminde, kızartılmış hamurun içinde kırmızı fasulye hamurundan oluşur.




- Kusa mochi: Japonlara özgü bir tür pelin otu katılmış tatlı pirinç hamurundan elde edilir. Hamurun içinde yine kırmızı fasulye hamuru bulunur.



- Kuri kinton: Kaynatılmış ve püre haline getirilmiş kestaneden elde edilen karışımla yapılır.



- Manjū: Dışı bir tür un karışımıyla kaplı, pek çok farklı biçimde olabilen kekler.



- Matsunoyuki: "kar yağmış bir çam ağacı” olarak düşünülen bu tür, pirinç hamuruna çam ağacı formu verilmesi ve şekerle kaplanmasıyla elde edilir.



- Monaka: İki tatlı-gevrek pirinç krakerinin arasına, kırmızı fasulye hamuru koyulmasıyla elde edilen, sandviç formlu tatlılardır.



- Ofukuimo: tatlı patates hamuruyla doldurulmuş sünger keklerdir.



- Oshiruko: Kırmızı fasulyeden elde edilen sıcak ve tatlı bir çorba olarak servis edilir. İçinde küçük bir pirinç hamuru topu bulunur.



- Rakugan: nişasta ve şeker karışımından elde edilen şeffaf, akışkan bir tatlı ile pirinç ununun birleşiminden elde edilen; küçük ve oldukça sert keklerdir. Genellikle çiçek formu verilir.



- Sakuramochi: Kırmızı fasulye hamuruyla doldurulmuş, pirinç hamurundan yapılır. Etrafına salamura edilmiş vişne yaprağı sarılır.



- Shimizukage: Fasulyeden elde edilen bir tür jöleden yapılır. “shimizu” nun anlamı kaynak suyudur.



- Taiyaki: Merkezinde kırmızı fasulye hamuru bulunan, balık formu verilerek kızartılmış hamur.



- Uirō: pirinç unu ve şekerle hazırlanmış bir hamurdan elde edilir.



- Yatsuhashi: ince şeritler halinde hazırlanmış tatlı pirinç hamurundan hazırlanan ve tarçın gibi çeşitli tatlarla aromalandırılmış bir türdür. Genellikle ortasına kırmızı renkli fasulye hamurundan bir top konularak ve mantı biçiminde katlanrak servis edilir.

Hiç yorum yok: